Home / Lafteforskningshuset: Storsamling på Hjerleid

Lafteforskningshuset: Storsamling på Hjerleid

Del
Neste uke, uke 46, er det en storsamling på Hjerleid. Da skal det store Lafteforskningshuset settes opp, der det skal stå og ramme inn tunet på Hjerleid. Det blir et blikkfang.

Pressemelding Hjerleid

Lafteforskningsprosjektet til Godal, Moldal og Olstad med flere er på vei inn i en ny fase.


Skisse fra Hjerleid.

Huset er laftet ferdig, etter 3 år med kurs og samlinger av håndverkere fra hele landet. 
Neste uke kommer mange av dem som har vært med på å bygge opp huset gjennom disse 3 årene, og sjølsagt kommer de som har hatt ideen: Jon Bojer Godal fra Geitbåtmusset på Nordmøre, Henning Olstad fra Norsk håndverk i Venabygd og Steinar Moldal fra Hjerleid, Dovre.

3 bind av fagbøkene «Om det å lafte» er utgitt basert på dokumentasjon om lafteteknikker i Norge. Foreløpig er ca 400 ulike lafteteknikker dokumentert i dette prosjektet, og huset er bygget opp med mange av disse teknikkene.
Dette er et forskningsprosjekt som har gått over 3 år med støtte av Norsk kulturråd, Riksantikvaren, Kulturminnefondet, Norsk handverksinstitutt, Oppland fylkeskommune og Dovre kommune.

Resten som gjenstår og som skal filmes og nedskrives i bok nr 4 i serien «Om det å lafte» er:
• Merke bygget, ta det ned
• Berede grunnen for oppsetting og fundamentere
• Oppsetting på Hjerleid, der det skal bli stående som et informasjons- og opplæringsbygg om tradisjonsbygging

Bygget er gitt til Senter for bygdekultur, som må fullføre dette for å kunne ta det i bruk etter formålet:
• Legge tak, golv og trapper/innganger
• Vinduer, dører, trapper og innredning
• Mure peis, pipe
• Overflatebehandling
• Utsmykning

Alt dette egner seg for formidling til unge håndverkere og interesserte. Senter for bygdekultur vil engasjere elevene ved Hjerleid handverksskole, Vg2 Byggteknikk, vg2 Smed, vg2 Design og Trearbeid, vg2 Overflateteknikk.
Men vi vil også å tilby flere å være med, og tenkte dette kunne være midt i blinken som kompetansebygging for lokale håndverksbedrifter, og inviterer til workshops og samlinger for elever ved Hjerleid  og andre vg skoler og unge håndverkere gjennom hele våren 2021.

Bygget vil styrke Hjerleid sin profil. Det samme gjelder for andre bedrifter som er etablert her, f.eks. Dovre Handverkssenter AS og Kvass as. Bygget vil bidra til økt aktivitet både i oppføringsperioden og etter at det er ferdig.

Bygget skal bli et besøkssenter, info-senter om tradisjonsbygging og et tillegg til Bygningshistorisk park. Det skal ikke brukes til overnatting, men skal brukes på dagtid til seminarer, utstillinger, kurs, fagbibliotek, «lesesal» for elever og studenter, vise modeller av ulike lafteteknikker, m.m.

Det vil være et signalbygg, som vil invitere besøkende inn, og vise at Hjerleid er et senter for tradisjonshåndverk og bygningsvern, slik som målet til fylkeskommunen også er.

Vi mener at økt aktivitet på Hjerleid i form av kurs og opplæring gir ringvirkninger i bygda for overnattings- og serveringsbedrifter og for handelsnæringen, både mat og faghandel.

Senter for bygdekultur søker Sparebankstiftelsen DNB om støtte til materialer til å fullføre bygget. 

For mer info, kontakt Helle Hundevadt, daglig leder, tlf 932 81 930, post@hjerleid.no 

Publisert 
Onsdag, 4 november, 2020
Les også 

Styreleiar, Kirsti Kolle Grøndahl og direktør, Erik Lillebråten sendte denne veka brev til Familie- og kulturkomitèen og Utdannings- og forskningskomitèen på Stortinget. Her kan du lesa brevet i sin heilskap. (Foto: Hjerleid)
Eit offentleg utval nedsett av regjeringa vil rive det dei kallar "spøkelseshus" i distrikta for å gjera distrikta meir attraktive. - Hjelp folk å redde husa istaden, seier direktør i Norsk Kulturarv. (Foto: Skjermdump NRK)
Ved nyttår vart det gjennomført eigarskifte på Olavsrosestaden Hoel Gård på Nes i Ringsaker. Da tek gardgut, Christian Fredrik Sandberg(t.v.) over saman med sambuaren sin, Sabine Sønstebø.(Foto: Kathrine Sørgård)
Er du Norsk Smaksskules nye kokkekompis som skal inspirere og formidle matglede til skolebarn over hele landet? Nå inviterer vi DEG til digital audition - vinneren får mulighet til å bli Norsk Smaksskules ansikt utad og får muligheten til å lage mat og filme sammen med Arne Brimi. (Foto: Ingrid Blessom / Norsk Smaksskule)