Hjem / Norsk Smaksskule i Cambridge

Norsk Smaksskule i Cambridge

Del
Norsk Smaksskule har i fleire år vore ein del av det internasjonale forskningsnettverket for smak, mat- og kosthaldsvaner, Sapere. Førre veke var dei representerte på University of Cambridge for SAPERE Symposium 2019.

Norsk Smaksskule er eit såkalla "train the trainers"-program som kursar lærarar og barnehagelærarar i korleis dei skal skape positive atferdsendringar hjå barn og unga. Formålet er å bidra til at norske barn og ungdommar skal få flest mogleg smaksreferansar i ung alder. Sidan 2015 har Norsk Smaksskule, saman med forskningsinstituttet NOFIMA, vore det norske navet i det internasjonale forskningsnettverket, Sapere. I 2016 arrangerte Norsk Smaksskule det årlege symposiet på Bessheim i Vågå. 

24. og 25. oktober deltok Norsk Smaksskule saman med Nofima på symposiumet, som i år vart arrangert på University of Cambridge i Storbritannia. Der deltok det forskarar og kunnskapsbêrarar frå 14 land fordelt på tre kontinent. Einar Risvik og Tor Valdvik var av innleiarane på konferansa. - Vi fekk svært positive attendemeldingar frå dei andre deltakarlanda, og har allereie vorte invitert til nye land for å dele erfaringar frå vårt arbeid, seier prosjektleiar Tor Valdvik. 

Publisert 
Onsdag, 30 oktober, 2019
Les også 

Booker du overnatting på den smarte måten slik at alle pengene du betaler går til overnattingsbedriften og ikke forsvinner til utenlandske skatteparadis? (Foto: Ramsvig Handelsstad)
Sett i et historisk perspektiv har norsk landbruk representert en svært bærekraftig matproduksjon, med små enheter og lite bruk av innsatsfaktorer. Det norske gårdsbruket var uavhengig med lokal forsyning av mat som passet for stedet og egnen. Slik er det nødvendigvis ikke lengre og det er ikke gitt at vi skal komme tilbake dit på sammen måten, men i den kulturelle arven sitter fremdeles kunnskapen vi trenger. I 2020 er vår selvforsyningsgrad av mat mindre enn 44 %, enda lavere på fôr, og volumet er synkende.
Walaker Hotel er med sine 380 år Norges desidert eldste. Hotellet har vært i samme families eie siden 1690. Tiende generasjon er under opplæring.
Kjenner du nokon som gjer ein stor innsats for kulturminne? Fram til 30. juni kan du foreslå dei som kandidatar til Riksantikvarens kulturminnepris 2020. (Prisen i fjor vart delt av Torbjørn Løland frå Hyllestad og Per Olav Mathiesen frå Rendalen. Dei fekk kulturminneprisen for sitt arbeid for kunnskap om arkeologiske kulturminne. To ulike områder i Noreg, og to verdige vinnarar. Bilete er frå ei synfaring i Stavanger domkyrkje, oktober 2019. Foto: Gunvor Haustveit, Riksantikvaren)