Hjem / Norsk Smaksskule: Prøv ei kornveke!

Norsk Smaksskule: Prøv ei kornveke!

Del
Hausten er kornets årstid - kvifor ikkje kombinere den med å lære om skuronn med ei kornveke?

Her er eit forslag på ein vekesplan for arbeid med korn i skule, barnehage eller heime. Under følgjer nokre av oppskriftene.

Måndag: Bak grovt brød.
Tysdag:  Lag havregraut.
Onsdag: Bak grove rundstykker.
Torsdag: Lag byggrynsgraut
Fredag:  Lag knekkebrød.

Hensikta med oppgåva er å bevisstgjera korn og frø som ein del av det daglege kosthaldet. Set fokus på at dette er sunt og mettande. Lær elevane litt om kor det kjem frå, korleis det dyrkast og korleis det nyttast i det daglege. Fortel litt om næringsinnhaldet.
Kva slags betydning har korn hatt i Norge? Er det skilnad på det brødet du bakar sjølv, mot det du kjøpar i butikken?

Diskuter smak og evt særeigenheitar hjå kornet og frøet. Kva korn egner seg til kva? Kva nyttar man korn til? Kva er fiber?
 

Oppskrift på grovt brød

100 g sammalt rug
100 g sammalt hvete
125 g lettkokte havregryn
1 ss solsikkefrø
Ca 450 g hvetemel
1 pk tørrgjær
1 ss salt
1 ss honning
5 dl vann
Start med vatn, det grove mjølet, havregryn og solsikkefrø og rør dette i om lag 5 minutter. Tilset hvetemel, gjær, salt og honning. Elt deigen i 10 minutter. Deigen skal sleppe kanten på bollen. Tilset meir mjøl dersom deigen blir for laus.
Heves til dobbel storleik.
Delast opp i 2 emner og hevast på nytt.
Penslast med vatn og steikast i ovn på 200 grader i ca 35-40 minutt

Oppskrift på havregraut

½ liter vatn
½ liter mjølk
3 dl lettkokte havregryn
1 ts salt
Kok opp vatn og mjølk. Dryss havregryna oppi, rør godt og la det småkoke i om lag 5-6 minutter. Smak til med salt.
Kan serveres med til dømes rosinar, honning, syltetøy, sukker og kanel.

Oppskrift på byggrynsgraut

2 dl byggryn frå Skjåk
1 liter mjølk
½ ts salt
Bløtlegg gryna i vatn i ca 2 timar. Slå av vatnet. Kok opp mjølk og tilset byggryna. La det småkoke i ca 1 time. Rør av og til. Server med sukker og kanel, syltetøy, brunost eller honning.

Oppskrift på knekkebrød

2 dl solsikkefrø
2 dl havrekli
2 dl sesamfrø
2 dl havregryn
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ss salt
1 ss honning
1-2 ss kveitemjøl
7 dl vatn
Bland alle ingrediensane i ein bolle, å la det stå og svelle i om lag 1 time.
Legg passe mengde av røra på eit bakepapir. Stryk det utover. (Tips: Bruk plastfolie!! Da kan man stryke det heilt flatt og jamnt utover.) Steikast på brett i omn. 160 grader varmluft, i om lag 20-30 minuttar.

Publisert 
Mandag, 30 september, 2019
Les også 

Foto: Siv Beate Eggen
(Foto: Siv Beate Eggen) I mange tusen år har husdyra beitet i utmarksområdene våre. Denne høstingen av beiteressursene har foregått både i skog og fjellområder. Folk og buskap fulgte liene oppover fra garden til setra der gras ble forvandlet til melk og ost. Innmarka hjemme på garden fikk dermed stå i fred for dyremuler store deler av vekstsesongen og ble brukt til dyrking av korn, rotfrukter, vinterfôr og andre nyttevekster. Seterdrifta er skriftlig dokumentert i Gulatingslova i middelalderen, og man antar setring var vanlig lenge før loven om den ble nedtegnet.
Styre i Norsk Kulturarv vedtok forrige uke å halvere kontingenten for Olavsrose-innehavere og næringsmedlemmer i inneværende år. (Rudi gard er Olavsroseinnehaver)
Rydd et kulturminne tilbyr skoler, barnehager og idrettslag stipend på kr 4.000,- for å rydde og gjøre det tilgjengelig omkring et kulturminne i sitt nærmiljø. Formålet er at dette skal bygge bevissthet om lokale kulturminner og gjøre barn og unge stolte over sitt nærmiljø. I forbindelse med at skolene nå åpner igjen for fullt neste uke, lyser Norsk Kulturarv på nytt ut midler til å rydde kulturminner. Et av prosjektene tidligere aksjoner var å rydde rundt Dronning Sonja`s barndomshjem på Maihaugen (Foto: Camilla Damgård/Maihaugen)
Det er et stort behov for å åpne sløydsalene igjen. De har vært stengt i mange år, og sløydlærerne er pensjonister. (Det er helt avgjørende å kunne slipe verktøyet for en kunst og håndverkslære. Foto: Hjerleid)