Hjem / SAPERE INTERNATIONAL: Matkultur er alle sin kultur

SAPERE INTERNATIONAL: Matkultur er alle sin kultur

Del
VÅGÅ: – Matkulturen har vi alle felles, sa Einar Risvik frå NOFIMA under den internasjonale konferansen til SAPERE International, som var lagt til Bessheim Fjellstue 5.–7. september.

Norsk Kulturarv og Norsk Smaksskule var vertskap for konferansen i samarbeid med NOFIMA – den første i Norge i det heile. Risvik seier at eitt av måla med konferansen er å utveksle forskingserfaring mellom ulike fagfolk som arbeider med å integrere mat, smak og ernæring i skule og barnehage, setja det inn i ein kulturell samanheng og finne fram til felles plattform for ny læring blant barn og unge på dette området.
Bortimot 30 delegatar frå 10 land var påmeldt til konferansen. Dei representerer forsking og undervisning ved ulike universitet, forskingsorganisasjonar og helseinstitusjonar. Italia, Frankrike, Storbritannia, Nederland, Belgia og Japan var representert i tillegg til dei fire nordiske landa. Det internasjonale møtet her til lands kjem i kjølvatnet av at smaksskulen i Norsk Kulturarv det siste året også fått internasjonal merksemd, blant anna ved at dei via samarbeidspartnaren NOFIMA har kopla seg på det internasjonale forskingsnettverket SAPERE International. Søkelyset er heile tida på sansar, smak og mat som ein viktig del av vår felles kulturarv. Leiar av Norsk Smaksskule, Tor Valdvik, understekar at dei gjennom dette samarbeidet skal sikre ein internasjonal standard også i framtida.
Konferansen var støtta av Sparebank1 Lom & Skjåk, Vågå kommune, Region Nord-Gudbrandsdal og Oppland fylkeskommune.
• Sapere: Internasjonalt nettverk av forskarar, pedagogar og ernæringsfysiologar. Organisasjonen byggjer på ein pedagogisk metode for sensorisk trening blant barn, med tanke på at smaksopplevinga ikkje berre gjeld smakssansen. «Sapere» (latin) betyr å vita, kunna, smaka.
• NOFIMA: Matforskingsinstitutt med rundt 350 tilsette. Hovudkontor i Tromsø, avdelingar på Ås, i Alta, Bergen, Stavanger og Sunndalsøra. NOFIMA driv forsking og næringsretta utvikling innan matindustri, fiskeri og akvakultur.

Publisert 
Onsdag, 5 oktober, 2016
Les også 

Søknadsskjemaet for Norsk Smaksskules kurs for lærere høsten 2017/18 er nå lagt ut på våre hjemmesider.
Det tar over et halvt århundre før det er mer klimavennlig å rive det gamle huset og bygge nytt, fremfor å oppgradere det gamle. Det er av konklusjonene i Riksantikvarens rapport om Villa Dammen utført av Asplan Viak.
Til alle medlemmer i Norsk Kulturarv; kommuner, næringsmedlemmer og private medlemmer. Norsk Kulturarvs årsmøte går av stabelen onsdag 31. mai kl 14.00 på Den gamle Krigsskolen, Tollbugata 10 i Oslo. Vi håper å se deg der.
Foto: Ola Sendstad
To norske prosjekter vinner EUs kulturminnepris / Europa Nostra pris 2017 Brussel/Haag 5. april 2017 : EU Kommisjonen og Europa Nostra har i dag offentliggjort vinnerne av EUs Kulturminnepriser/Europa Nostra pris for 2017, Europas mest prestisjetunge utmerkelser innenfor kulturminnesektoren. De 29 prisvinnerne fra 18 land har fått denne erkjennelsen for sine eksemplariske resultater innenfor bevaring, forskning, spesiell innsats og utdannelse, trening og bevisstgjøring. Blant årets prisvinnere er to fremragende prosjekter fra Norge. I kategorien Bevaring, Kongevegen over Filefjell, og i kategorien Spesiell innsats Norsk Fyrhistorisk Forening. Uavhengige juryer bestående av spesialister har vurdert til sammen 202 prosjekter, innsendt fra organisasjoner og enkeltpersoner fra 39 forskjellige land over hele Europa og plukket ut vinnerne.